Hopp til innholdet

Spørsmål og svar

Når skal jeg oppsøke behandling?

Hvis ikke symptomene har bedret seg etter en uke, kan du trenge ekstra hjelp for å få bukt med plagene. Ta da kontakt med fastlegen for å søke råd.

Tre enkle trinn for å behandle fotsopp

 1. Vask og tørk føttene grundig.
 2. Stryk et tynt lag av kremen på det infiserte området og 1–2 cm av huden rundt. Gni kremen godt inn til den har trukket inn i huden.
 3. Gjenta behandlingen morgen og kveld.

  Når kløen, irritasjonen og rødheten er borte, fortsetter du behandlingen i minst en uke til. På denne måten forebygger du at plagene kommer tilbake. Du skal imidlertid ikke behandle lenger enn fire uker til sammen uten at det er foreskrevet av lege.

Hva forårsaker fotsopp?

Soppene som forårsaker fotsopp trives i varme og fuktige miljøer. Vanligvis blir man smittet av soppsporer når man går barbent på for eksempel treningssenter, i garderober eller i et basseng. Man kan selvsagt også bli smittet ved direktekontakt. Når man først er smittet av soppsporer, gjør det varme og litt fuktige miljøet i skoene og mellom tærne at infeksjonen kan utvikle seg. Det medisinske navnet på fotsopp er tinea pedis, og man kan rammes av fotsopp flere ganger i løpet av livet.

Fotsopp viser seg oftest som flassende hud, kløe og svie mellom tærne. I noen tilfeller kan du også få sprekker i huden. Sopp er en ufarlig infeksjon, men er ofte plagsom og krever alltid behandling for at du skal få tilbake de friske føttene dine.

Er fotsopp smittsomt?

Ja, fotsopp er en smittsom hudlidelse som kan angripe fotsålen og huden mellom tærne. Opptil 70 % av befolkningen utvikler fotsopp en eller annen gang i løpet av livet, men infeksjonen er vanligvis lett å behandle med Cortimyk.

Kløe – tre tips som lindrer

Kløe er et svært vanlig symptom ved fotsopp. Det er til liten trøst når det klør og svir som verst. Her kommer i stedet tre lindrende tips.

Kløe under føttene er et tegn på at noe ikke stemmer helt, og ofte er det fotsopp som er skurken. Selv de fineste føtter kan få en infeksjon, særlig hvis du utsetter dem for fuktighet, trange sko og mye mosjon. Hvis du har blitt rammet av sopp med kløe, trenger du rask hjelp som stiller kløen.

Tre raske tips

 1. Behandle ved å smøre med Cortimyk. Fotkremen inneholder hydrokortison, som er førstehjelp mot soppinfisert hud som klør. Den demper kløen og reduserer betennelsen.
 2. Bruk så luftige sko som mulig. Varme kan forverre kløen.
 3. Ikke klø! Det er vanskelig, men prøv å la være, fordi det gjør huden mer irritert.

Når skal jeg oppsøke behandling?

Hvis ikke symptomene har bedret seg etter en uke, kan du trenge ekstra hjelp for å få bukt med plagene. Ta da kontakt med fastlegen for å søke råd. Du skal også ta kontakt med lege hvis du er usikker på om det er fotsopp du er rammet av. Noen ganger kan symptomene bli forvekslet med andre sykdommer som eksem eller psoriasis.

Derfor får du sopp mellom tærne

Når du får sopp mellom tærne, er det mikroskopisk små sopper som har bestemt seg for å slå seg ned i huden din. Fotsopp trives aller best der det er varmt og fuktig. Det er derfor et angrep ofte starter mellom tærne, der det er trangt, og ikke sjelden mellom lilletåen og tåen ved siden av.

Fotsopp er svært vanlig, og nesten alle rammes en eller annen gang i løpet av livet. Du kjenner lettest igjen en soppinfeksjon på ubehagelig lukt, kløe, rødhet og flassing. Dette er symptomer som må behandles, ikke minst for å lindre, men også for at du skal synes det er greit å vise føttene igjen.

Slik behandler du

Med Cortimyk får du hjelp i løpet av en uke. Fotkremen inneholder dels et soppdrepende middel (mikonazolnitrat) og dels en mild kortison som er betennelsesdempende og kløestillende (hydrokortison). Takket være den kombinerte effekten er behandlingen svært effektiv mot sopp mellom tærne, både mot infeksjonen og symptomene. Du får Cortimyk reseptfritt på ditt nærmeste apotek.

Den beste måten å forebygge fotsopp på

Sopp mellom tærne er relativt lett å behandle, men det beste er jo å unngå den helt. Det finnes noen triks for å holde den borte.

 • Unngå tette sko og gummistøvler
 • Vask føttene ofte, gjerne hver dag, og tørk nøye også mellom tærne
 • Skift sokker hver dag og bruk helst sokker som ikke er så tette
 • Vask sokkene på 60 grader, da dør soppen
 • Bruk badesko i svømmehaller og garderober

Fotsopp når du er gravid

Cortimyk er et legemiddel du kan bruke for å behandle fotsopp når du er gravid. Her får du råd om behandlingen og de beste tipsene som holder soppen borte fra føttene.

Fotsopp er smittsomt og kan oppstå når du minst aner det, og selvsagt også når du er gravid. Som om du ikke allerede hadde nok med å takle hovne og slitne føtter? Fotsopp er en helt ufarlig infeksjon, men den må behandles så raskt som mulig. Jo lenger soppen får være i fred, desto vanskeligere er det nemlig å bli kvitt den.

Tydelige symptomer på fotsopp

 • Huden flasser av
 • Det klør og svir
 • Sprekker i huden

Behandle fotsopp når du er gravid

Cortimyk er en behandling mot fotsopp som kan brukes når du har sopp og er gravid. Det er en reseptfri fotkrem som du finner på nærmeste apotek. Rådfør deg imidlertid med lege eller apotek før du starter behandlingen mot fotsopp. Når du er gravid er det lurt å være ekstra forsiktig når det gjelder bruk av legemidler.

Det er viktig at du følger doseringsanvisningene ved behandling av sopp når du er gravid. Smør på et tynt lag av kremen morgen og kveld, og husk å fortsette behandlingen noen uker etter at du er kvitt symptomene. Behandlingen gir som regel resultat i løpet av en uke.

Hvordan kan jeg unngå fotsopp?

Fotsopp er et unødvendig og irriterende innslag i hverdagen, spesielt når du er gravid og har så mye annet å tenke på. Da vil du gjerne unngå at soppen kommer tilbake. For å forebygge fotsopp når du er gravid, er det viktig å ta vare på føttene. Pass på at føttene er rene og tørre, og ikke gå i for trange sko. Skift sokker hver dag, og unngå å gå barbent på våte gulv i offentlige dusjer og garderober. Sopp trives svært god på varme, fuktige steder og smitter lett.

Tips som holder fotsopp unna

 • Unngå tette sko
 • Vask føttene grundig og tørk godt med et håndkle etter hver dusj
 • Hold føttene tørre og godt ventilert
 • Vask sokkene på 60 grader, da dør soppen